LarsOlsenPokal

Pokalen

Da Danmark i 1992 blev europamestre modtog anfører Lars Olsen ’Coupe Henri Delaunay’.

Pokalen, der siden 1960 af UEFA har været udsat til vinderen af EM i fodbold.


”Faktisk husker jeg ikke så meget fra øjeblikket,” fortæller Lars Olsen om pokaloverrækkelsen.”Men det er da klart, at man følte både glæde og stolthed. Det er måske et øjeblik, som vi i Danmark aldrig kommer til at opleve igen, så det var en stor ting.”

Pokalen blev designet i 1960 i Paris af Chobillon og købt af Arthur Bertrand. Den vejer ca. 10 kg og er 42,5 cm høj. Den er opkaldt efter franskmanden Henri Delaunay, der var UEFA's første generalsekratær og idemanden bag EM i fodbold.

”Det var en af de største pokaler, jeg har fået overrakt i løbet af min karriere – og helt sikkert den vigtigste. Jeg husker den stod på en marmor-fod, og at foden sad løs. Man skulle holde på den, ellers faldt den af,” mindes EM-guldvinderen, der som resten af det danske var klar til at rejse på sommerferie, da holdet fik pladsen ved EM i stedet for Jugoslavien.

”Vi var et ferie-hold og havde kun otte til ti dage til at forberede os. EM-triumfen var en overraskende sejr for os – i hvert fald inden vi tog hjemme fra. Som turneringen skred frem, fik vi selvfølgelig mere og mere tro på det.”

I dag er EM-pokalen ikke længere i danske hænder. Pokalen er en vandrepokal og tilhører derfor UEFA. Vinder et land EM tre gange i træk eller fem gange i alt, modtager landets fodboldforbund en nøjagtig kopi af pokalen fra UEFA. UEFA valgte i øvrigt at skifte pokalen ud til EM 2008, hvor en ny og større udgave så dagens lys. De første modtagere var som bekendt Spanien.