Henrik 'Store' Larsen

Henrik ’Store’ Larsen… Et sandt symbol på den grimme ællings forvandling til en flot hvid svane, der fløj hele vejen til toppen af EM 1992.

 

Han blev skiftet ind i den sidste pulje kamp mod Frankrig, og med sine afgørende scoringer mod Frankrig og ikke mindst Holland i semifinalen var den daværende Lyngby–spiller i høj grad med til at bane vejen for dansk fodbolds største triumf nogensinde.

 

I dag er ’Store’ cheftræner i Viasat Divisionsklubben Lyngby, men EM-titlen i 1992 er stadig ’Top of mind’ hos den tidligere landsholdsspiller, der dog har svært ved at huske øjeblikket, da han og holdkammeraterne endelig kunne løfte EM trofæet.

 

”Jeg tror, de fleste af os har svært ved at huske, hvad der skete efter 2-0 sejren over Tyskland. Jeg opdagede ikke en gang, at der var fyrværkeri – det var først bagefter på TV, at jeg så det. Så det siger jo lidt om, hvor tankerne var på det tidspunkt. Der var vild glæde, det var jo sindsygt, at vi kunne komme så langt på tre uger. Det var der jo ingen, der havde forventet, og jeg tror, mange husker det på den måde,” mindes den danske EM-topscorer. Det blev til i alt tre EM-scoringer, en mod Frankrig og to vigtige mål mod Holland for ’Store’ Larsen.

 

”Jeg kan faktisk heller ikke rigtigt huske mine scoringer. Men det var jo EM-kampe, så det er klart, at det var scoringer i kampe af større betydning. Jeg kom jo ind fra bænken og scorede mod Frankrig, og startede inde i resten af kampene. Det var helt fantastisk og noget helt unikt! Der er ingen tvivl om, at det var nogle af de vigtigste mål i min karriere. Det var nogle sjove mål – også nogle, der blev talt meget om, og det forfølger os jo stadig… Vi kom fra 0 til 100 på ingen tid, det var en ’Once in a life time’!” ’

 

Fars fede ferie’

At det danske landshold overraskede alt og alle ved EM, er ingen vist i tvivl om. Holdet blev hurtigt døbt ’Ferieholdet’ i både de danske og udenlandske medier, og særligt de udenlandsprofessionelle havde sat sig godt til rette i solstolen og tændt op i grillen. Det var dog ikke alle på holdet, der allerede havde indstillet sig på ferie.

 

”Nogen var jo gået på ferie, men der var andre, der havde spillet turnering helt op til starten af EM. Jeg tror, at den danske 1. division spillede sidste kamp weekenden før EM gik i gang. Der var selvfølgelig dem, der spillede i udlandet, og måske hang lidt i motoren efter tre ugers fri. Men for os andre var der ikke de store problemer med formen,” fortæller ’Store’ Larsen, der husker tilbage på en afslappet og hyggelig tid i den danske EM-lejr.

 

”Den afslappede tone i lejren betød meget. Vi var så heldige, at mange af de spillere der var med, var spillere, der også havde været med ved OL i 1988, hvor vi desværre røg ud på grund af en skrivebordsfejl. Men vi havde rejst en del sammen før, og vi kom til Sverige, hvor vejret var godt, vi havde et godt hotel, og vi hyggede os. Der var da sådan lidt ’Fars fede ferie’ over det. Det var sådan lidt en ferietur med lidt fodbold og lidt hygge. Der var en lidt løssluppen stemning, hvor imod hold som Frankrig og Tyskland allerede havde været i træningslejr i nogle uger. Så det var måske knap så sjovt….

 

Side 1 af 2  næste