Ole Bjørnemose
Ole Bjørnmose under omklædning.

Ole Bjørnmose

Han havde indtil for et halvt år siden rekorden for flest Bundesligakampe for en udlænding, men nåede kun 16 kampe på landsholdet.

 

Landsholdsspilleren fra Werder Bremen og Hamburger SV i halvfjerdserne blev pludselig ramt af en blodprop i september 2006 - kun 62 år gammel.

 

»Og så sidder vi her, og taler om fodbold,« var landstræner Morten Olsens impulsive reaktion, da han fik overbragt nyheden om, at hans tidligere holdkammerat, Ole Bjørnmose, var død kun 62 år gammel. Det skete under landsholdets forberedelse til EM-kvalifikationskampen mod Island i september 2006.

 

»Han var en fantastisk spiller. Ikke alene var han løbestærk, men han var også dygtig og kreativ. Den typiske innerwing, som det hed dengang,« husker Morten Olsen. Ingen frigivelse til landshold Ved spisningen aftenen inden havde snakken ved træner- og lederbordet blandt andet gået om de mange landskampe, Morten Olsen og hans jævnaldrende holdkammerater var gået glip af dengang i halvfjerdserne, 20 år før det internationale fodboldforbund, FIFA, fik gennemført en international kampkalender. Dengang var det trænerne i de udenlandske klubber, der suverænt afgjorde, om deres danske landsholdsspillere måtte rejse hjem til landskampene. Det betød, at halvfjerdser-ikoner som eksempelvis Allan Simonsen og Henning Jensen måtte melde fra til selv kvalifikationskampe. Morten Olsen og Ole Bjørnmose var to andre ’ofre’ for den manglende koordinering af kampe i klubturneringerne rundt om i Vesteuropa og landskampene. Landstræneren vurderer, at han selv mistede mindst 25 landskampe i statistikken på den bekostning.

 

Ole Bjørnmose blev også offer for et andet tidstypisk forhold, som holdt hans landsholdskarriere nede på blot 16 landskampe over en syv-årig periode.

 

Dengang havde DBU – som en del af det danske idrætsfællesskab med dets amatørprincipper – endnu uafklarede forhold til professionelle sportsfolks optræden på statslige eller kommunale idrætsanlæg, momspligt og meget andet – endnu ikke åbnet op for anvendelsen af udenlandsprofessionelle spillere på A-landsholdet. Debut tvivlsom fornøjelse Han havde således allerede etableret sig som Bundesligaspiller for Werder Bremen efter skiftet fra B 1909 i 1966, men måtte vente fem år, før han blev udtaget til den senere herostratisk berømte landskamp mellem Danmark og Portugal på Das Antas i Porto den 12. maj 1971, hvor DBU for første gang benyttede professionelle spillere. Ole Bjørnmose var nemlig én af de fem professionelle spillere, den daværende udtagelseskomité tilsagde, og stillede til rådighed for daværende landstræner Rudi Strittich i den historiske A-landskamp nummer 336, som det danske landshold tabte med ikke mindre end 5-0. Hans professionelle kolleger var målmand Erik Lykke Sørensen, Greenock Morton FC, Kresten Bjerre, Racing White Molenbeek, Henning Boel, Aberdeen FC, og Preben Arentoft, Newcastle United. De hjemlige spillere, der alle havde fuldtidsbeskæftigelse ved siden af fodboldspillet, var Jørgen Rasmussen, Randers Freja, anfører Erik Sandvad, AB, Mogens Berg, B 1909, Finn Laudrup, Brønshøj, Benny Nielsen, AB, indskifteren Erik Nielsen, B 1901 samt Morten Olsen, der dengang spillede for B 1901.

 

Det blev til yderligere fire landskampe for Bjørnmose i debutåret og en enkelt året efter, inden han senere i 1972 skiftede til Hamburger SV, som han repræsenterede i sine resterende 10 landskampe frem til 1. maj 1977. Stadig rekordholder i Bundesligaen Hans sidste optræden på landsholdet var VM-kvalifikationskampen mod Polen, som Danmark tabte med 2-1 foran 48.000 tilskuere fire dage inden hans 33 års fødselsdag. I denne kamp hed holdkammeraterne Birger Jensen, Flemming Ahlberg, Johnny Hansen, Henning Munk Jensen, Per Røntved, Heino Hansen, Jan Højland, Ove Flindt Bjerg, Flemming Lund og Allan Simonsen samt indskifterne Lars Larsen og Jan Sørensen.

 

Den alsidige, offensive midtbanespiller nåede at score to mål i sine 16 landskampe, hvoraf kun de fem blev vundet, to endte uafgjort og ni blev tabt med en samlet målscore på 20-27. Samme sæson sluttede han sin klubkarriere i tysk fodbold som den udlænding, der med 323 kampe har opnået flest optrædener i Bundesligaen. Og det er var rekord som holdt helt til april 2008, hvor Sergej Barbarez slog rekorden.

 

Efter karrieren i Bundesligaen, hvor han scorede 52 mål, spillede han først for Fredericia KFUM og dernæst for Nørre Aaby, hvor han havde indledt sin karriere, helt op til veteran-årgangen indtil for fire-fem år siden. Ole Bjørnmose, som var el-montør på en virksomhed i Fredericia, havde netop indledt sin efterlønsperiode, da han døde af en blodprop i hjertet mandag den 4. september 2006.