»Presenting Jesper Olsen...«

Svend Gehrs om højdepunkter fra en Englands-landskamp

 

Det er stadig en situation, der står mejslet i min hukommelse som et af højdepunkterne i mine 37 år som fodboldkommentator… En situation, hvor alt gik op i en højere enhed, og hvor fodbold blev til kunst – ja næsten til ballet! Stedet: København Idrætspark… Datoen: Den 22. september 1982… Tiden: Cirka 20.45…

 

Dommer Charles Corver fra Holland har allerede én gang set på sit stopur som tegn på, at hans afslutningsfløjt er nært forestående. England fører 2-1 – ganske normalt. For i 12 tidligere opgør har vi kun kunnet slå dem, når de har stillet med deres amatørhold. Men her vrimler det med stjernespillere som blandt andre Peter Shilton, Phil Neal, Kenny Sansom, Ray Wilkins, Bryan Robson og Trevor Francis.

 

Men det blæser banens mindste spiller på i nogle gyldne sekunder…

 

F….. tager pludselig ved Jesper Olsen.

 

Med udgangspunkt i venstre side dribler han ind mod midten. Én efter én bliver de engelske stjerneforsvarsspillere sat af i Jespers nærmest balletagtige slalomløb, og som kronen på værket afslutter han med at lave tunnel på en af verdens – på det tidspunkt – bedste målmænd Peter Shilton. 2-2 er en kendsgerning – og den lange og seje vej mod Danmarks første kvalifikation til en EM-slutrunde (Frankrig i 1984 ) er indledt på sensationel vis.

 

Jesper blev formelig begravet i en klump af begejstrede medspillere, og det tog sin tid, før 44.300 lige så begejstrede tilskuere fik mulighed for at hylde ham for et af de bedste danske landskampmål nogensinde…

 

Da han endelig dukkede frem af den rød-hvide jubelklynge, kunne jeg endelig udbryde: »Presenting Jesper Olsen…« En kommende rød-hvid storspiller, som i sin syvende landskamp havde scoret det første af de i alt fem, han nåede i sine 43 landskampe.