Ebbe Sand

Ebbe Sand valgte førtidspensionen på landsholdet efter EM-slutrunden i Portugal i 2004. Han nåede 50 landskampe på blot fire år, og scorede 22 mål i sine 66 landskampe

 

Ebbe Sand nåede at deltage i to VM-slutrunder og to EM-slutrunder i sin landsholdskarriere. Ebbe Sand sluttede sin landsholdskarriere på bænken med en muskelskade. Det var en forstrækning højt oppe i baglåret, der sendte ham udenfor til kvartfinalen mod Tjekkiet. I den samme kamp, som sendte landsholdet ud af slut- runden i juni.

 

Ebbe Sand debuterede i en venskabskamp mod Norge i Parken i foråret 1998, og spillede sig med en enkelt yderligere optræden mod Cameroun til en plads i startopstillingen i landsholdets første to kampe under VM-slutrunden i Frankrig i 1998.

 

Klassescoring

Derefter måtte han starte på bænken, og det tog ham yderligere en sæsons tid, før han i begyndelsen af 1999 kunne kalde sig stamspiller på landsholdet. Det første af hans 22 mål på lands- holdet faldt imidlertid allerede i ottendedelsfinalen mod Nigeria på Stade de France under VM-slutrunden i Frankrig. Scoringen er blevet en klassiker; på Michael Laudrups fremragende, camouflerede løft ind i det nigerianske straffesparksfelt foretog Ebbe Sand en retningsbestemt tæmning, hvorefter han flugtede bolden i nettet til 3-0. Han havde været på banen i mindre end ét minut. Og det var hans kun anden boldberøring.

 

De 22 mål er blevet fordelt over 18 forskellige kampe. Ebbe scorede således tre gange i landsholdets VM-kvalifikationskamp mod Malta på udebane i 2001, og havde heldigvis ikke glemt målinstinktet, da Malta besøgte København tre måneder senere. Det var to livsvigtige scoringer, efter Malta havde bragt sig foran 1-0 tidligt i kampen.

 

Kampen mod kræften

I landsholdets 6-0 sejr over Island i Parken den 6. oktober 2001, var Ebbe Sand ligeledes målscorer to gange. Det første mål dedikerede han en kræftramt dreng fra Jylland, Rasmus, der havde Ebbe Sand som sit store idol. Rasmus havde hjemmefra talt med Ebbe Sand i telefonen fra Hotel Marina dagen inden kampen mod Island, og var selv på plads i Parken til kampen. Men da Parkens speaker kunne annoncere, at målet var tilegnet Rasmus, kom det alligevel som en overraskelse for Rasmus.

 

Efter kampen sendte Ebbe Sand sin landsholdstrøje til Rasmus, som fortalte sin mor, at den temmelig ildelugtende trøje ”duftede af mandeparfume”. Inden kampen mod Holland måneden efter fik en meget afkræftet Rasmus lejlighed til at takke Ebbe for trøjen, da han på trods af sin fremskredne sygdom besøgte sit idol i træningslejren i Nordsjælland sammen med sin mor, søster og kusine.

 

Da Rasmus kort tid efter døde af sin uhelbredelige sygdom, blev han begravet med Ebbe Sands trøje fra kampen mod Island. Siden sin egen kræftsygdom og mødet med Rasmus har Ebbe Sand fungeret som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse

 

Side 1 af 2  næste