#25, Danmark 17-1 Frankrig A, 22. oktober 1908

DBU blev stiftet i 1889 og er det ældste fodboldforbund på det europæiske kontinent. Således havde dansk fodbold været organiseret i næsten 20 år, med de københavnske klubber i spidsen, og efter FIFAs stiftelse i 1904 så var der lagt op til den første, egentlige OL-slutrunde under De olympiske Lege i London i 1908. Hér fik A-landsholdet sin debut, og i sin allerførste kamp, den 19. oktober 1908, blev Frankrigs B-hold besejret med 9-0.

 

Tre dage senere var turen kommet til Frankrigs A-hold, og ikke blot fik vi her vor til dato absolut største sejr for A-landsholdet, vor centre forward, Sophus ”Krølben” Nielsen, scorede hele 10 mål, hvilket også fortsat er den individuelle rekord for antal scoringer i en dansk landskamp, men som i april 2001 blev overgået af Archie Thompsons 13 scoringer i Australiens 31-0 sejr over American Samoa i en VM-kvalifikationskamp.

 

I 1908, med sejren over Frankrig A, så var Danmark nu klar til OL-finalen, som blev spillet mod det sammensatte hold fra Storbritannien, som bl.a. havde Vivian Woodward, datidens helt store kanon, på holdet. Det var uden tvivl Europas to stærkeste fodbold-nationer, som tørnede sammen i OL-finalen – og gentog jo også bedriften igen fire år senere i Stockholm – og sejrscifrene på 2-0 til værtsnationen giver ifølge samtidens presse ikke et ordentligt billede af spil- og chancefordeling, herunder engelske indrømmelser af, at Woodwards sejrsmål rent faktisk blev scoret fra en off-side position. Tja ...

 

Af de danske sølvvindere skal fremhæves følgende tre spillere: Harald Bohr (1887-1951), AB. At han spillede for Akademisk Boldklub var ingen tilfældighed, eftersom han bl.a. var professor i matematik ved Polyteknisk Læreanstalt, hvor AB har sin oprindelse. Haralds bror var Niels Bohr, modtager af Nobel-prisen i fysik samt medlem af ordenskapitlet.

 

Nils Middelboe (1887-1976), KB. Én af tre talentfulde brødre, som alle havde internationalt niveau, men Nils var den eneste, som fik konverteret talentet til et udlandsophold, bl.a. hos navnkundige Chelsea FC i London. Nils scorede vort allerførste A-landsholdsmål den 19. oktober 1908.

 

Kristian Middelboe (1881-1965), KB. Den ældste af de tre førnævnte brødre og vel nok dansk fodbolds største ”navn” dengang. Kristian blev senere ikke blot formand for KB samt formand for KBU men var også – som den eneste A-landsholdsspiller hidtil – formand for DBU.