#21, Danmark 1-3 Ungarn, 20. juni 1964

For de fleste danskere deltog Danmark for første gang i en EM-slutrunde i 1984. Og, det er ganske forståeligt, dels fordi otte nationer deltog i to grupper og alle kampe blev spillet i Frankrig men dels også fordi kampene blev transmitteret direkte på TV.

 

Men, 20 år tidligere kvalificerede Danmark sig faktisk til sin første EM-slutrunde! Der tales ofte om ”lodtrækningsheld” i cup-turneringer – og EM hed faktisk Nations Cup i 1964 – men der kan ikke pilles ved, at det jo gælder for begge hold, at det er målene, som i sidste ende tæller.

 

I 1962 spillede Danmark hjemme og ude mod Malta om en plads i ottendelsfinalerne. Efter to sejre og sammenlagt 9-2 – heraf fire mål af Ole Madsen (HIK), så skulle Danmark møde Albanien, som havde vundet over Grækenland uden kamp.

 

Med en sejr (4-0, heraf ét mål af Ole Madsen) hjemme og et nederlag (0-1) ude, så var Danmark klar til at møde Luxembourg i kvartfinalerne. Luxembourg havde sensationelt kvalificeret sig på bekostning af Holland, så at der skulle hele tre kampe – den sidste på neutral bane - til, før Danmark havde betvunget Luxembourg, er slet ikke så underligt. Sammenlagt vandt vi 6-5, og det kuriøse er, at Ole Madsen scorede samtlige seks mål for Danmark. Af de 19 mål, Danmark ialt scorede i kvalifikationen, tegnede Ole Madsen sig for de 11!

 

Nu var Danmark så klar til sin første EM-slutrunde, som foregik i Spanien. Der skulle blot spilles fire kampe, to semifinaler, en kamp om 3. pladsen samt Finalen.

 

Danmarks første EM-semifinale var således mod Sovjetunionen, de forsvarende Europamestre, som med en 3-0 sejr fik chancen for at gentage triumfen i finalen mod værtsnationen.

 

Danmark skulle derefter – fire efter OL-sølv i Rom – spille om UEFAs bronzemedaljer. Modstanderen blev Ungarn, som Danmark havde besejret i OL-semifinalen i 1960, men som i vort seneste møde, i Budapest året før, havde vundet 6-0.

 

Ungarn, der tabte sine semifinale til Spanien efter forlænget spilletid, havde udskiftet seks pladser på holdet, men startede alligevel bedst og kom foran 1-0 allerede efter blot 11 minutter spillet. Danmark udlignede med 10 minutter igen ved Carl Bertelsen, og dermed skulle der igså hér forlænget spilletid til.

 

En af de nye, Novak, scorede to gange, først på straffespark og siden på et drømmehug fra kantet af straffesparksfeltet, og så endte det hele med, at Danmark ikke fik medaljer.

 

Men, om nogle er dette ét af Danmarks mest ”ærefulde nederlag”. Få måneder senere vandt stort set det samme ungarnske hold OL-guldmedaljer i Tokyo – og gentog bedriften i 1968. Danmarks titel forblev 'Europas bedste amatører'.