#20, Danmark 0-3 Sverige, 2. juni 2007

Lige fra lodtrækningen til EM-kvalifikationen havde maget det således, at Danmark og Sverige kom i samme pulje, var der med stor forventning set frem imod landskampene mod Sverige. Kampen i Parken var første indbyrdes opgør i puljen og første gang, at de såkaldte ”arvefjender” skulle mødes i en kvalifikationskamp. Fælledparken summede imidlertid af alt andet end arvefjendeopgør, idet danske som svenske tilskuere i timerne op til kampstart sammen havde skabt en fredelig folkefest uden sidestykke.

 

Danmark havde fået en forventelig start på EM-kvalifikationen, om end det uafgjorte resultat mod Nordirland og det knebne til Spanien et par måneder forinden havde nødvendiggjort en sejr over Sverige i Parken. CHOK! Efter blot 26 minutters spil førte svenskerne 3-0 og havde udspillet danskerne i en sådan grad, at tankerne gik tilbage til Sveriges stormagtsdage i 1970’erne. Der var meget stille på tribunerne bortset fra sektionen med svenske tilskuere bag det ene mål.

 

Trods den frygtelige indledning på kampen fik danskerne langsomt mere styr på spillet, og inden pausen fik den evigt fightende Daniel Agger reduceret til 1-3. Anden halvleg var en sand fornøjelse – i hvert fald til en begyndelse. Scoringen til 2-3 fra Jon Dahl Tomasson satte turbo på det danske spil, og nu var det svenskerne, der var på hælene. Et kvarter før slutfløjtet kom forløsningen – 3-3 ved indskiftede Leon Andreasen. Historisk præstation! Aldrig tidligere var Danmark kommet tilbage efter at have været bagud med 3 mål! Danmark fastholdt presset og var meget tæt på 4-3, men så indtraf katastrofen.

 

Christian Poulsen mister besindelsen og slår Markus Rosenberg i maven, hvorefter svenskeren falder om i det danske straffesparksfelt. Efter at have konfereret med sin linjevogter dømmer dommeren – Herbert Fandel – straffespark og viser det røde kort til Christian Poulsen. Få sekunder senere overfaldes dommeren af en indtrængende dansk tilskuer, der på trods af Michael Gravgaards ihærdige forsøg på at stoppe ham når at slå dommeren i hovedet. Dommeren fløjter kampen af og forlader banen. Alt sammen inden for blot 2 minutter! Fodboldfesten slutter brat. Tilskuerne står som forstenede. Danmark taber 0-3 på skrivebordet. En sørgelig afslutning på en ellers fantastisk fodboldkamp, der havde alle ingredienser til at gå over i fodboldhistorien for det positive på og uden for banen. Nu vil kampen altid blive husket som den største skandale i dansk fodbold.