#14, Danmark 3-1 Kroatien, 10. september 1997

Jugoslaviens opløsning i begyndelsen af 1990’erne havde betydet, at en række nye fodboldnationer så dagens lys. Lodtrækningen til VM-kvalifikationspuljerne havde placeret Danmark og Grækenland sammen med tre af disse nationer – Kroatien, Slovenien og Bosnien-Hercegovina. Førstnævnte var klart det stærkeste hold, og allerede ved EM i England i 1996 havde Danmark haft den lidt tvivlsomme fornøjelse af at møde kroaterne, der uden større problemer vandt 3-0, blandt andet på et Suker-lob over Peter Schmeichel - og kvalificerede sig til kvartfinalen, hvor de tabte til de senere Europamestre fra Tyskland.

 

Danmark derimod havde haft et skuffende EM, og efterfølgende havde resultaterne været acceptable, men spillet havde ikke været så sprudlende, som det forvænte danske publikum kunne ønske. Et nederlag tre uger forinden til Bosnien-Hercegovina havde sat ekstra pres på de danske spillere inden kampen mod Kroatien i Parken. Men presset var endnu større på Kroatien, der som puljens favorit lå placeret på tredjepladsen; ét point efter både Grækenland og Danmark.

 

Kampens vigtighed blev understreget allerede efter få minutter, hvor Miklos Molnar noget ubehersket sprang ind i den kroatiske målmand, der efterfølgende måtte udskiftes. Dette glemte kroaterne ikke, og kampen var præget af mange svinestreger undervejs, der desværre ikke blev dæmmet op for af Sandor Puhl. Men indimellem blev der også spillet forrygende fodbold. Brian Laudrup bragte Danmark foran efter et kvarter, og Michael Laudrup øgede til 2-0 tyve minutter senere. Få minutter efter bragte Miklos Molnar Danmark på 3-0, inden Davor Suker for 3. landskamp i træk passerede Peter Schmeichel. Michael Laudrup viste sig fra sin bedste side, og for en stund ophørte debatten om anførerens berettigelse på landsholdet.

 

Sejren var af stor vigtighed, for Danmark var nu sikker på mindst en play-off kamp om kvalifikation til VM i Frankrig. Afgørelsen stod i den sidste kamp mod Grækenland i Athen, hvor uafgjort ville være nok til at sende Danmark direkte til VM for første gang i Bo Johanssons regeringstid.