#13, Sverige 1-2 Danmark, 11. maj 1976

Da Svenska Fotbollförbundet (SvFF) i 1950 fik tildelt VM-slutrunden 1958, da herskede fortsat amatørtilstande i svensk fodbold – på linje med situationen i Danmark. Efter OL-guldmedaljer i 1948 samt OL-bronze i 1952, så glippede kvalifikationen til VM 1954 såvel som til OL 1956.

 

Det fik lederne i SvFF til at foretage en 180 graders vending og tillod ikke blot professionalisme i Allsvenskan, udlandsprofessionelle – ikke mindst den successrige Gre-No-Li trio i italiensk fodbold – blev også tilladt fuldt i landskampe.

 

Det gav straks pote med VM-sølvmedaljer på hjemmebane i 1958. Da Danmark holdt fast ved amatør-idealerne, sandsynligvist støttet af OL-sølvmedaljerne fra 1960, så opstod en styrkemæssige forskel mellem Danmark og Sverige, som oftest gav sig udtryk ved, at Sverige, rutinemæssigt, gav klø til Danmark, når vi mødtes til den årlige landskamp.

 

Af og til betvang vi broderfolket i Idrætsparken, men når kampen blev spillet i Sverige, så gik klappen ned. Vores seneste sejr på svensk grund daterede sig til oktober 1937, altså FØR Besættelsen, så det var altså snart 40 år siden, da vi i maj 1976 gæstede Nya Ullevi.

 

At landskampe mod Danmark havde langt større prestige hos os end i Sverige kan aflæses på tilskuertallet. Denne kamp blev overværet af 31.305 tilskuere. Blot ni dage senere mødtes lokalrivalerne GAIS og IFK Göteborg samme sted til en 2. divisionskamp – for øjnene af 50.374 tilskuere!

 

Dette var den blot anden landskamp under vor nye landstræner, Kurt 'Nikkelaj' Nielsen. Som så ofte før bragt Sverige sig foran 1-0 i første omgang, men i anden halvleg kom så forløsningen efter 39 år! Først udlignede Lars Bastrup og siden gjorde Ove Flindt Bjerg mesterstykket færdigt.

 

På den defensive midtbane spillede Danmarks nuværende landstræner, Morten Olsen. Kurt Nielsen var ikke tilhænger af lange taktikmøder, men mere i at spille fremadrettet fodbold og giv tilskuere underholdning for alle pengene. Han gav debut til en række store talenter, som f.eks. Preben Elkjær, Søren Lerby og Frank Arnesen – som vi kom til at høre meget mere til under den næste landstræner, Sepp Piontek.