#9, Danmark 2-0 Ungarn, 6. september 1960

1960 blev på mange måder et bemærkelsesværdigt år for dansk fodbold. På grund af succes såvel som tragedie.

Den 10. maj modtog Stævnet, den københavnske sammenslutning af klubbber, nemlig selveste Verdensmesteren, Brasilien, til en OL-træningskamp i Københavns Idrætspark.

Brasilien stillede op i stærkeste opstilling, herunder med Gilmar i mål, brødrene Djalma og Nilton Santos, Zito, Garrincha samt kometen Péle i front. Stævnet havde indbudt de jyske spillere, som var udtaget til OL, herunder Henry From (AGF), Poul Pedersen (AIA), Harald Nielsen (Frederikshavn fI) og Henning Enoksen (Vejle BK).

De 52.000 tilskuere fik en oplevelse der, hvis kampen havde været officiel, havde kvalificeret til Top-5 her! Stævnet var foran såvel 1-0 som 2-1, men Brasilien vandt 4-3.

To måneder senere indtraf så tragedien. Som et led i forberedelserne til OL havde DBU arrangeret en træningskamp, den 16. juli i Vejle, mellem B- og U-landsholdene. For at fragte spillerne fra Sjælland/København til Jylland, så havde DBU lejet flere flyvemaskiner. Kort efter start styrtede det første af flyene ned, og otte af dansk fodbolds talentmasse omkom. Tre af spillerne, Per Funch Jensen (KB), Arne Karlsen (KB) og Børge Bastholm Larsen (Køge BK), var alle udtaget til OL-landsholdet.

Forståeligt nok var DBU svært chokeret over denne, ufattelige tragedie og var meget tæt på at melde afbud til OL. Imidlertid valgte DBU, bl.a. i respekt for de afdøde, at gennemføre sin deltagelse – og da vi sensationelt endte med at tage sølvmedaljerne efter alene at have lidt nederlag i finalen, så fik den meningsløse tragedie et fodboldmæssigt efterspil, som dedikeredes de omkomne.

OL-semifinalen blev spillet mod Ungarn – og blev vist som grynede sort-hvide billeder på dansk TV. Også derfor kender mange i dag til legenden om målmanden Henry From og ”tyggegummiet på stolpen”.

Efter unge ”Guld-Harald” Nielsen havde bragt Danmark foran midt i 1. halvleg, så havde ungarerne gradvist øget presset. I begyndelsen af 2. halvleg kunne Danmark imidlertid fordoble sin føring, eftersom vi fik tilkendt et straffespark. Flemming Nielsen (AB) skød dog ved siden af mål, hvorefter det danske spil blev noget nervøst.

Ungarn fik tilkendt et straffespark, og så blev det tid til dansk fodbold-historie: Den ungarnske straffesparks-skytte, Pál Várhidi, havde netop påbegyndt sit tilløb, da From rakte hånden i vejret, fik dommerens opmærksomhed og bad om at få oplyst, hvem af ungarerne, som skulle sparke. Dommeren pegede på Várhidi, der nu var stoppet op, og From vendte sig herefter om, gik tilbage mod målstregen, men ændrede pludselig retning mod den ene målstolpe, og placerede sit tyggegummi på den. Várhidis koncentration var nu gået fløjten, og From kunne øjeblikket efter let gribe Várhidis bløde spark.

Enoksens mål til 2-0 cementerede blot sejren, som blev vundet af et tyggegummi...