#6, Danmark 3-2 Belgien, 19. juni 1984

Kampen huskes i dag som et intenst og ondt, inter-belgisk opgør. Hele 15 spillere fra den belgiske 1. division var i startopstillingerne, fem fra Danmark (Søren Busk, Morten Olsen, Jens Jørn Bertelsen, Frank Arnesen og Preben Elkjær) samt 10 fra Belgien (hele holdet undtaget målmand Jean-Marie Pfaff, der spillede i Bundesligaen for FC Bayern München).

Vi kan tilmed skære yderligere ned, eftersom hovedparten af spillerne var hold-kammerater til daglig, nemlig fra den kongelige klub, RSC Anderlecht. Herunder vores daværende anfører og nuværende landstræner, Morten Olsen.

Efter nederlaget til Frankrig i åbningskampen, så havde Danmark vist storspil i den næste puljekamp ved ikke kun at vinde for første gang over Jugoslavien, der i 1980-81 havde været banemænd i VM-kvalifikationen, men at gøre det med hele 5-0. Samtidigt tabte Belgien med samme cifre til Frankrig, så den sidste puljekamp mellem Danmark og Belgien var nærmest et pokalopgør, eftersom vinderen skulle spille semifinale, medens taberen kunne rejse hjem. Danmark kunne med sin bedre målscore også kvalificerere sig ved uafgjort.

Fra starten af opgøret var det klart, at Belgien ikke havde tænkt sig at give ved dørene. Der blev gået til vaflerne, og det danske drømme-angreb, bestående af Michael Laudrup og Preben Elkjær, måtte ofte springe for livet i tacklingerne.

Inden taktikken blev omstillet til at modstå den fysiske udfordring, så scorede Jan Ceulemans, rekordholderen for flest landskampe for Belgien, til 1-0. Det danske spil blev nu mere agressivt, hvilket gav nogle blottelser, og Frank Vercauteren øgede til 2-0!

Med blot fem minutter tilbage af 1. halvleg, så det nu for alvor sort ud. Nu skulle vi score to mål, mod et erfarent beton-forsvar som, nærmest bogstaveligt talt, bed fra sig. Med reduceringen ved Frank Arnesen på straffespark kort før pausen, pegede pilen nu opad igen.

2. halvleg var som at se en helt anden kamp! De fysisk spillende belgiere blev nu brugt som kegler af en meget bevægelig dansk midtbane, med Morten Olsen som dirigent, og da Kenneth Brylle (også RSC Anderlecht) blive skiftet ind 10 minutter ind i halvlegen, så sætter Danmark simpelthen Belgien af i kampen.

Brylle udligner i et tomt mål til 2-2 med en halv time igen, og så eksploderer de opsparede frustrationer. Først begår de Greef et grimt frispark, hvorefter René Vandereycken også bidrager til volden. At Morten Olsen har lært at tale flamsk fik de danske TV-seere nu vidnesbyrd om, eftersom anføreren spurtede op til Vandereycken og dels gik i infight, dels fik serveret nogle verbale hug. Den østtyske dommer, Adolf Prokop, uddelte imidlertid alene gule kort til belgierne ...

Kulminationen på dette intense opgør kom med blot fem minutter igen. Elkjær får bolden med sig, som kun han kunne gøre det, og får lobbet den over Pfaff, der var på vej til at slagte ham, og Danmark havde nu vendt 0-2 til 3-2 efter en kamp, der havde det hele!