DK-Holland 1992

#5, Danmark 2-2 Holland, 22. juni 1992

Danmark var noget overraskende – ikke mindst for holdet selv – kommet i EM-semifinalen efter én sejr, én uafgjort og ét nederlag i de 3 indledende gruppekampe. Det var tredje gang, at Danmark var kommet så langt i en EM-slutrunde, men i de to tidligere tilfælde (1964 og 1984) havde det også været endestationen. Intet tydede på, at det denne gang skulle gå anderledes, for modstanderen i semifinalen var de regerende europamestre fra Holland, der stillede op med verdensnavne på rad og række, bl.a. trioen fra AC Milan – Frank Rijkaard, Ruud Gullit og Marco van Basten.

Officielt tog de hollandske spillere semifinalen mod Danmark seriøst, men reelt gik tankerne nok snarere i retning af, hvordan Holland skulle besejre Tyskland i finalen. Denne ubevidste undervurdering af danskerne – kombineret med et dansk hold, der spillede og troede på muligheden for avancement til finalen - kom tydeligt frem i første halvleg, hvor Henrik ’Store’ Larsen to gange bombede Danmark foran. Alvoren begyndte så småt at gå op for de hollandske spillere, der specielt i anden halvleg satte danskerne gevaldigt under pres. Men udligningen lod vente på sig, og da det endelig lykkedes Frank Rijkaard at score til 2-2 fem minutter før tid, var følelsen, at moralen på det danske hold nu ville knække efter at have været så tæt på. Men ikke denne dag!

Et flot kæmpende dansk landshold kom igennem den forlængede spilletid uden yderligere scoringer, og finalisten skulle herefter findes ved minimum 2 gange 5 straffespark. Tankerne fløj straks 8 år tilbage, hvor EM-finalen var forduftet efter en tabt straffesparkskonkurrence til Spanien. De danske forhåbninger denne gang knyttede sig især til Peter Schmeichel, der igennem et år havde vist sin høje klasse i Manchester. Og den store målmand svigtede ikke. Marco van Basten – hollændernes anden skytte – satte et skud ved foden af den ene stolpe men i akrobatisk stil forhindrede Schmeichel bolden i at passere stregen. Da de efterfølgende skytter alle mere eller mindre sikkert formåede at score, stod Danmarks sidste mand – Kim Christofte – med det store pres på skuldrene. Bolden blev lagt til rette på pletten, tilløbet afstemt, og pludselig var det nødvendig at rette på bolden igen. Psykologisk krig mod Hans van Breukelen! Et skridts tilløb og sikker scoring. Forløsning! Danmark var i EM-finalen.

Kampen vil naturligvis altid være forbundet med det intense drama, der sikrede Danmark en plads i EM-finalen. Desværre bød kampen også på en alvorlig knæskade til Henrik Andersen efter et hændeligt sammenstød med Marco van Basten. Det lignede et farvel til landsholdet, men godt 2 år senere fik Henrik Andersen comeback for en enkelt kamp og kunne dermed tage ordentlig afsked med landsholdet.