Poul 'Tist' Nielsen
Scoringsrekorden på landsholdet er tilbage fra perioden 1910 til 1925, hvor Poul 'Tist' Nielsen nettede 52 gange i blot 38 kampe. Men historien er foranderlig, og med et enkelt mål, vil landsholdets nuværende anfører, Jon Dahl Tomasson, tangere den gamle rekord.

Landsholdet fylder 100

Det danske fodboldforbund, Dansk Boldspil-Union (DBU), er 119 år gammelt. Men det var først i oktober 1908, DBU stillede op med sit A-landshold i en officiel landskamp. Vi fejrer 100 års jubilæet her og nu på nettet, til Dansk Fodbold Award og med landskampen mod Wales i november.

 

Den 19. oktober er det præcis 100 år siden, Dansk Boldspil-Unions Herre A-landshold spillede sin første af 734 officielle A-landskampe inklusiv sejren over Portugal i Lissabon i sidste måned.

 

Danmark vandt den første officielle landskamp mod Frankrig, der blev spillet i London som led i De Olympiske Lege, med 9-0 på fire mål af Vilhelm Wolfhagen, to mål af Nils Middelboe og Harald Bohr samt et enkelt mål af Sophus 'Krølben' Nielsen.

 

I løbet af efteråret skruer vi tiden tilbage gennem en række forskellige aktiviteter for at fejre landsholdet samt den placering og betydning, holdet har haft for os som fodboldelskere og i det danske samfund generelt.

 

Her på sitet ser vi i ord, fotos og videooptagelser tilbage på landsholdets første 100 år.

 

Vi vil bringe interviews med nogle af de spillere, der har tegnet dansk landsholdsfodbold gennem årene, og landskampen mod Wales på Brøndby Stadion onsdag den 19. november vil blive den symbolske jubilæumskamp.

 

Her vil vi invitere alle de spillere, der har trukket DBUs landsholdstrøje over hovedet i en A-landskamp, til middag og landskamp for også at give dem en chance for at hilse på deres egne, gamle holdkammerater og dele minderne med hinanden til en kamp med det nuværende landshold.

 

Vi har allerede assisteret Tju-Bang Film med produktionen af filmen 'Og det var Danmark', som havde premiere i foråret, og som udkommer på DVD til jul. Filmen handler om den såkaldte guldalderårgang fra 1979, hvor DBU ansatte sin første landstræner på fuldtid, Sepp Piontek, og op til og med Europamesterskabstitlen i juni 1992.

 

Og vi har givet DR mulighed for at komme helt tæt på landsholdet gennem det seneste års tid med optagelserne til et dokumentarprogram, der bliver sendt som Temaaften på DR2 tirsdag den 14. oktober.

 

Jubilæums sitet her er generisk. Det betyder, at vi hele efteråret kommer til at lægge nyt indhold på siderne. Så tjek ind her på vores jubilæums site for nye oplevelser med landsholdet.